dilluns, 5 de novembre del 2012

Llicències i tipus de programaris

Com a introducció del tema que tractaríem a la sessió de GTIC, vam veure el vídeo "Copiar no es robar"



Després de veure'l, vam posar en comú el que pensàvem sobre copiar coses d'altres pàgines webs, i vam acabar amb la conclusió que copiar documents o imatges d'altres llocs no està malament, sempre i quan hi hagi una adaptació prèvia dels drets d'autor de la creació. És per això que llicències com Creative Commons són cada dia més comunes en blocs, en imatges, vídeos...

Creative Commons és una organització sense ànims de lucre, que ofereix llicències perquè aquells creadors o autors puguin establir uns drets determinats per a l'ús de les seves creacions a terceres persones.

Creative Commons no dona llicències totalment lliures, es troba entre el Copyright i el Copyleft. Per tant, l'autor o creador de la creació tindrà que escollir les diferents condicions que vol, tenint així una llicència amb alguns drets reservats, mai serà la totalitat de drets reservats, ja que això seria una llicència Copyright.

La llicència Copyright té tots els drets d'autor reservats, no es pot fer cap ús de la creació. En canvi, les creacions amb llicència Creative Commons si que se'n podrà fer ús, sempre respectant les condicions.

Dependrà de les condicions que s'hagin seleccionat, la llicència variarà. Les condicions que s'ofereixen són:
  • Reconeixement: Sempre que es reconegui l'autoria de l'obra, aquesta pot ser reproduïda, distribuïda i comunicada públicament.
  • Sense obres derivades: No es pot alterar, transformar o generar una obra derivada de l'obra original.
  • No comercial: No es pot utilitzar l'obra ni els treballs derivats per a finalitats comercials.
  • Compartir igual: Si s'altera o es transforma l'obra, o se'n generen obres derivades, han de quedar subjectes a la mateixa llicència que l'obra original.
Com a resultat de les combinacions de les diferents condicions, sorgeixen sis llicències.

Webs d'interès que apliquen llicències de drets d'autor:
http://www.flickr.com/
http://www.commons.wikimedia.org
http://www.jamendo.com/


A la mateixa sessió vàrem treballar sobre els tipus de programaris, hi ha dos tipus:

-Programari convencional
 Són aquells programes que no permeten modificacions. Dins del programari convencional, en trobem tres classes el gratuït (freeware), el de prova (shareware) i el comercial (pagament previ).

-Programari lliure
Ofereixen la possibilitat d'accedir al codi font i modificar-lo a través de programari específic. Per tant, aquests programes si que acceptaran modificacions dels propis usuaris.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada