divendres, 9 de novembre del 2012

Llengua Oral Formal

La llengua oral formal es troba entre el canal oral i el canal escrit. És la llengua apresa a l'escola, té tant característiques de la llengua oral com característiques de llengua escrita.

Trets característics de la llengua oral formal:

-Trets contextuals (espai/temps)

àCaràcter no universal i aprenentatge escolar: Varia segons el grup social.

àAcústica, efímera i produïda en temps real: Va lligada a una sèrie de sons, no és fixe i és elaborada al moment.

àContext compartit, amb una comunicació relativament unidireccional: L'emissor i el receptor comparteixen espai-temps que permet una interacció (visual, emocional, etc.)

-Trets textuals (text/discurs)

àFormal i generalment monologada: És col·loquial i normalment només intervé una persona, no hi ha una interacció verbal.

àInformativa, planificada i de tema sovint especialitzat (també podem trobar puntualment espontaneïtat)

àRepetitiva i amb una intervenció fonamental dels llenguatges no verbals: La informació es repeteix de manera variada, per així el públic acabi consolidant i adquirint el coneixement o idea que volem transmetre. El missatge el completem amb llenguatge no verbal, com és la gesticulació, el volum i la velocitat de veu, la mirada, etc.

-Trets lingüístics (llengua)

àPaper fonamental dels trets suprasegmentals

àOcurrència d'elements díctics, interrogacions, exclamacions, interjeccions, anacoluts, el·lipsis, canvis de direcció sintàctica, etc.

àCorrecció normativa i ús de la varietat estàndard: Convencions que regeixen una norma, i la varietat estàndard és aquella varietat més neutra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada